top of page

Maak kennis met...

Janne! Ze is er! Ons eigen Hallo Ergo!-figuurtje! En ze kreeg er meteen ook twee vriendjes bij: Willemien en Odilon.


In de zomer van 2022 begonnen Joris en ik te dromen van een eigen Hallo Ergo!-figuurtje. Iets wat past bij ons concept. Er zijn al zoveel leuke tekeningen in omloop. We wilden dan ook echt iets waar we ons helemaal in konden vinden én wat helemaal past bij Hallo Ergo!, bij ons samenverhaal, bij ons. Nu hoor ik jullie al denken: dan is 'Janne' toch erg voor de hand liggend? Klopt! En toch niet, want er ging een héél proces aan vooraf om uiteindelijk toch bij een Janneke uit te komen.

Al snel kwamen we uit bij: 'zowieso een jongen en een meisje'. Dat leek voor ons aanvankelijk vanzelfsprekend.

Met Hallo Ergo! willen we vanaf het begin een inclusieve mindset uitdragen. Elk kind is uniek, elk kind mag er zijn. We begonnen dan ook met nadenken over een inclusief figuurtje. Al snel kwamen we uit bij: 'zowieso een jongen en een meisje'. Dat leek voor ons aanvankelijk vanzelfsprekend. Eentje van de twee moest dan ook een niet-blanke huidskleur hebben, want ook diversiteit op vlak van afkomst en religie vinden we belangrijk om in beeld te brengen.


Oké, dus: een jongen en een meisje, waarvan eentje niet blank. Misschien ook een 'gek' kapsel? Of andere dan de gekende haarkleuren? Hmmm, daar raakten we niet zo goed uit. Het moest ook nog altijd betekenis hebben voor ons, en niet zomaar alle kenmerken van diversiteit en inclusie omvatten. Misschien kunnen we één van de twee een beperking geven? Een hoorapparaatje? Een rolstoel? Een niet-zichtbare beperking? Dat zou kunnen, maar al snel kwamen we bij het idee dat dat net niet inclusie is... Inclusie staat niet voor 'zet personen met een beperking in de schijnwerpers'. Inclusie betekent voor ons dat iedereen er mag zijn op zijn of haar manier en iedereen de keuze moet hebben om deel uit te maken van de maatschappij. Inclusie is aanwezig voor ons, als niet net zij die 'anders' zijn op de voorgrond treden. Wat een zin, ik hoop dat jullie iets of wat begrijpen wat ik hiermee bedoel.


En zo bleven we dus hangen op 'een jongen en een meisje', maar al die andere kenmerken of mogelijkheden. Geen idee. Het mocht ook geen zootje ongeregeld worden, zonder Hallo Ergo!-verhaal. Daar voelden wij ons niet goed bij. Het moest een doordacht Hallo Ergo!-figuurtje worden.



Onze dochter Janne is toevallig blank, blond én houdt van roze, eenhoorns, glitters,... Meer cliché wordt het niet.

Omdat we er niet echt uitkwamen en nergens iets bij hadden van 'yes, dit is het!', lieten we het idee even los. Onbewust dachten we wél al aan een Janneke, maar eerlijk... In onze huidige maatschappij heb ik soms het gevoel dat een blank, blond meisje dat houdt van roze niet altijd een boegbeeld van inclusie of diversiteit kan zijn. Volgens de media toch niet. Toen ik dat luidop dacht brak mijn moederhart en dacht ik bij mezelf: nee, klopt niet! Onze dochter Janne is toevallig blank, blond én houdt van roze, eenhoorns, glitters,... Meer cliché wordt het niet. Van wie ze dat heeft, géén idee. Roze en 'meisje-meisje' is nooit mijn ding geweest en nee, ook niet iets wat Joris kenmerkt. En toen kwam de klik. Dat kwam binnen, want ja, ons kind mag er net als alle andere kinderen ook zijn. Ze mag er trots op zijn dat ze lange blonde haren heeft. Als zij van roze houdt mag ze dat van ons van de daken schreeuwen, los van wat anderen daarvan denken. En die blanke huid is nét zo mooi als een gekleurde huid. En dit, dat is inclusie! Mogen zijn wie je bent, in een context waar je graag bent. Mogen doen waar je goed in bent en je interesses kunnen delen met anderen. Een omgeving waar anderen je respecteren en je mogelijkheden en talenten zien. Of je nu blond bent of een donkere huid hebt, of je je verplaatst met een rolstoel, of een chromosoom extra hebt. Je hoort erbij en mag er zijn.

Hoewel ik vooraf dacht 'no way dat ik terug rijd voor een beer', zat ik enkele minuten later met haar in de auto.

Dus: we gingen ervoor. Onze eigen, getekende Janne. Dat moest het worden. We zouden ze helemaal laten vormgeven zoals ze is. Dat moest, want dat past bij onze visie: kunnen zijn wie je bent. Naast het Janneke wilden we er ook nog iets extra bij. Nu we het zo dicht bij onszelf zochten kwamen die extra's al snel vanzelf. Janne heeft een favoriete knuffelbeer: Odilon. Ze vergat hem onlangs bij oma en opa en huilde tranen met tuiten toen ze moest gaan slapen. Hoewel ik vooraf dacht 'no way dat ik terug rijd voor een beer', zat ik enkele minuten later na ontroostbaar huilen met haar in de auto onderweg naar oma en opa. Kind blij en ouders ook weer blij. Odilon biedt haar troost en warmte. Die moest erbij. Extra leuk: Odilon was vroeger mijn knuffelbeer... Mijn beste vriend. Ik gaf hem die naam omdat destijds 'De Kotmadam' op TV was en ik die naam gewoon heel leuk vond. Dat net die beer nu zo belangrijk is voor Janne, dat maakt het extra 'ons'.


Naast Odilon houdt Janne ook van spelen met poppen (hallo twee cliché, maar als zij dat leuk vindt, mag ze er van ons uren mee bezig zijn!). Haar eerste pop die ze ooit kreeg is Willemien. Een pop met een donkerdere huidskleur, die zo goed als nooit kleren aan heeft, want bijna alle poppenkleren zijn gewoon te klein voor Willemien. Het toeval wilt dat die eerste pop van Janne ook mijn oude pop is... Net als Odilon. Mijn hart! Dus ja, Willemien paste ook prima bij dat plaatje. En toen voelde het als compleet voor ons. Dan restte ons alleen nog... Iemand vinden die dat kon tekenen. Met al onze eisen en wensen, zoekend naar herkenbaarheid met de achterliggende boodschap om een inclusieve mindset de wereld in te sturen. Spannend!

Dat ben ik! Met Odilon en Willemien!

Toen Hallo Ergo! een jaar geleden net het levenslicht zag kregen we al snel een Instagram-berichtje van een zekere Linda van 'Meisje Eigenwijsje'. Ze zei ons dat we steeds contact mochten opnemen als we tekeningen voor Hallo Ergo! zouden willen. Op dat moment dachten wij 'leuk, maar laat ons eerst even kijken wat dit jaar brengt'. Toen we dan begonnen na te denken over zo'n figuurtje kwam dat bericht vrij snel in me op. Ik maar zoeken in al die Instagramberichten, want een naam herinnerde ik me niet meer. Yes, gevonden! We mailden ons idee door, uitgebreide beschrijvingen, achterliggende inclusiegedachten,... alsook foto's van Janne, Odilon en Willemien. Nog geen week later zaten er drie tekeningen in onze mailbox: BAM. We waren verkocht. Meteen. Dat voelde zo goed, zo ons, zo Hallo Ergo!. Toen we de prent aan Janne lieten zien (die toen nog van niets wist) zei ze meteen: dat ben ik! Met Odilon en Willemien! Yes.


Nu hoor ik je al denken: oké, een eigen figuurtje, jullie dochter, ze mag er zijn, zeker, leuk. Maar hoe maak je hiermee dan de brug naar een inclusieve mindset? Daar waren we het als snel over eens: inclusie begint bij jezelf. Bij wat je mee krijgt, wat je mee geeft, waar je zelf voor wilt staan, maar even goed wat je toelaat. Voordat we een tekening of idee hadden stond het als vast stond al vast dat we ons figuurtje niet zomaar even online zouden plaatsen voor de sfeer, maar dat we er een idee aan zouden linken. Dat idee is eigenlijk ook gewoon wie wij zijn, hoe wij denken, wat wij willen meegeven aan Janne tijdens het opgroeien, waar wij voor willen staan. En laat daar dan de link met inclusie komen bovendrijven.

Of ze dan deze ervaringen mee zal nemen in haar doen en laten? Geen idee, dat kan niemand voorspellen.

Los van Hallo Ergo! trachten wij Janne een brede kijk op anderen mee te geven. Vooroordelen zullen er altijd zijn, da's menselijk denk ik dan. Iedereen maakt een eerste eigen interpretatie van iemand, van een situatie, van iets. Wij ook. We vinden het wel belangrijk dat Janne na die eerste indruk ook openstaat voor het verhaal van de ander. Ik denk dan vaak aan een situatie die zich voordeed toen ze nog kleiner was. Ze zag voor het eerst een jongen in een rolstoel en zei meteen 'kijk, die heeft geen benen!'. Logische reactie van een kind en niks mis mee als je't mij vraagt. Ik pikte hierop in. Legde uit dat die de benen van dat kindje misschien niet goed werken en dat de rolstoel ervoor zorgt dat die jongen mee op stap kan, zichzelf op school kan verplaatsen,... En sindsdien is dat voor haar normaal en logisch, maar vanuit haar ogen niet beperkend. Gewoon anders, en da's oké. Hetzelfde geldt voor onze inclusieve ontdekkingsnamiddagen. De eerste keer was ze erg onder de indruk van de drukte, het anders reageren of gedragen van andere kinderen, het spontaan knuffelen,... De tweede keer keek ze er niet meer van op. Voor haar was het 'gewoon' dat sommige kinderen andere dingen doen dan zij. Dat 'idee' konden we haar enkel meegeven door het haar te laten ervaren. Door erover te praten. We geven haar dit mee voor de toekomst, want op een dag komt elk van ons in contact met iemand die 'anders' is dan de maatschappelijke norm. Of ze dan deze ervaringen mee zal nemen in haar doen en laten, dat kan niemand voorspellen. Wij kunnen haar rugzakje alleen maar vullen met verschillende ervaringen en indrukken. Dan kan ze later zelf nog kijken wat ze ermee doet.


Oh ja, ze gaat trouwens intussen niet zomaar samen spelen met elk ander kind. Dat hoeft ook niet. Dat gebeurt ook niet bij kinderen zonder beperking onder elkaar. Ze gaat samen spelen met kinderen waar ze zich goed bij voelt, los van of ze een beperking hebben of niet, er anders uitzien of niet,... En dat willen we haar meegeven. En dat willen we jullie meegeven door dit blanke, blonde meisje de wereld in te sturen. Wij willen dit figuurtje, deze Janne, laten kennismaken met élk kind. Doe je mee?

Ga aan de hand van de gratis downloads aan de slag met kinderen rond diversiteit, anders zijn,…

Hoe kan deze Janne de drempel naar een inclusie-mindset verlagen? In onze webshop vind je heel wat gratis Janne-downloads. Je leest het goed: gratis! Positiviteit en verdraagzaamheid de wereld insturen mag toch geen geld kosten?


Eén van die downloads zijn de posters in kleur. Gebruik ze om kindjes te tonen dat iedereen verschillend is en vooral dat dat oké is. Hoe ziet Janne eruit? Is dat hetzelfde als jou? Janne houdt van roze, en jij? Het liefst van al draagt Janne een jeans en bloesje met lange mouwen. Wat zijn jouw lievelingskleren? Ga aan de hand van deze posters in gesprek met kinderen rond diversiteit, anders zijn,… Leer hen dat eigenlijk iedereen anders is, ongeacht beperking.


Daarnaast zijn er de kleurplaten en tekenopdrachten. Helemaal fan van, want naast het uitdragen van eerder genoemd thema stimuleert het kleuren en tekenen ook nog eens heel wat andere ontwikkelingsvaardigheden (handvaardigheid, visuele gerichtheid, volgehouden aandacht,...). Download de gratis kleurplaten en opdrachten. Druk af zoveel je maar wilt en laat je kind(eren) dromen en kleuren, tekenen, verven, stempelen, plakken,... Welke kleur haren krijgt jouw Janneke? Hoe ziet jou droom-pop eruit? En die schattige beer dan? Maak er helemaal je eigen ding van. Teken jezelf naast Janne, laat ze kennismaken met anderen. Deel je dromen met Janne, teken jezelf naast Janne of denk na over wat jou blij maakt en troost. Iets te moeilijk? Dan kan je de doe-opdrachten ook samen aanpakken. Want samen is nog altijd alles leuker! Hang vervolgens al het moois en verschillende op in de klas, of thuis, of in je therapielokaal en laat het 'anders zijn' de ruimte vullen. Oh ja, kindjes die iets moeilijker tot gevarieerd kleuren komen? De kleurplaat-downloads bevatten allen een enkele kleurplaat én een kleurplaat met voorbeeldminiatuur voor zij die dat beetje inspiratie nodig hebben.


In de toekomst zullen we het Janne-aanbod zeker uitbereiden. Zo denken we aan leuke doe-opdrachten, situatiekaarten, meest-gestelde-vragen door kinderen rond 'anders zijn',... noem maar op! Check zeker alle downloads in onze webshop. Download gratis datgene waar jij mee aan de slag wilt.


Lekker eenvoudig, fijn laagdrempelig, gratis toegankelijk én positief. Neem jij Janne, Odilon en Willemien mee op pad? Laat jij ze kennismaken met al het moois wat onze samenleving te bieden heeft? Met alles wat anders en eigenlijk toch heel gewoon is? Vul jij de rugzakjes van jouw kind(eren) met nieuwe, inclusieve ervaringen? Yes! Dan tover je bij deze alvast een brede glimlach op ons gezicht en in de toekomst ongetwijfeld ook op die van elk kind. Samen is alles leuker!


Veel ontdekplezier! Veel inclusie-plezier!


Liefs

Nienke

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page